Back to All Events

Ingen människa utan monster 

 

Monstret och det monstruösa är en återkommande bild, inte bara i populärlitteraturen utan också i nyhetssammanhang. Fruktansvärda handlingar beskrivs ofta med hänvisning till det monstruösa. Där människan slutar tar monstret vid, tycks vi mena.

Men är det så enkelt? Är det inte i själva verket så att vi behöver mörkret och monstret för att bli mänskliga? Kan det till och med vara så att monstret är en väg till det mänskliga, snarare än dess motsats? 

Martin Engberg samtalar om monster och människor med litteraturvetaren Jerry Määttä, expert på skräck och SF-litteratur. Judith Kiros, kulturskribent och monsterfantast. Samt Sara Bergmark Elfgren – en av författarna bakom Cirkel, aktuell med romanen Norra Latin.

Foto Sara Bergmark Elfgren: Henric Lindsten