Back to All Events

Att drömma om världen – romanen i 1800-talets Latinamerika

Den första argentinska bästsäljaren publicerades 1905 och var skriven av Emma de la Barra under pseudonymen César Duayen. Romanen var en del av en bred tradition under 1800-talet, ett försök att tänka nationen och nationell identitet genom fiktionen. 

Litteraturforskaren Andrea Castro pratar om den latinamerikanska romanen under 1800-talet – med fokus på Argentina– och funderar kring kopplingar mellan dåtidens och nutidens latinamerikanska prosa.

Hon pratar om nationella identiteter som ser sig som marginella i den globala moderniteten, lång borta från ’världen’ på andra sidan havet. Hur kommer ’världen’ in i litteraturen? Hur läser latinamerikanerna moderniteten? Och hur cirkulerar litteraturen bland förläggare, pressen och läsarna?