Oct
15
6:00 PM18:00

Karons tunnelbana

“Passagerna färdas genom underjorden, till och från sina älskade, till och från sina arbeten, genom tiden mot dess slut. Under tiden sjunger de, om hoppet, om längtan, om livets alla vardagar.”

I Ida Lindes diktsamling har färjkarlen Karon fått jobb som tunnelbaneförare i Stockholms tunnelbana. “Att bära sin tid / En matkasse i handen”, lyder en rad som inledningsvis sätter en stämning för dikterna.

Här läser hon för oss ur sin diktsamling.

View Event →
Oct
15
5:45 PM17:45

Kore på Starbucks

Kore är en gudinna ur den grekiska mytologin som är mer känd under namnet Persefone, dotter till Demeter. Hon som rövades bort av Hades, och som av honom lurades att äta av ett granatäpple och därför blev tvungen att vistas i underjorden en månad för varje kärna hon ätit. Därmed uppstod årstiderna.

I Helena Erikssons diktsamling sitter myten och samtiden och smsar vid samma cafébord.

Foto: Annika von Hausswolff

View Event →
Oct
15
5:00 PM17:00

Finns det en undergroundlitteratur?

 Vid sidan av litteraturens huvudfåror finns en litteratur som bara den som medvetet söker finner, eller kanske inte ens då. Vad innebär det att verka i genrer, på förlag och i publikationer lite vid sidan av? Kan det finnas ett särskilt kreativt utrymme i att vara verksam i det halvt fördolda, i den litterära underjorden? 

Medverkande: Pontus Lundkvist, serieskapare och författare, och Anna Nygren, författare och lärare på Litterär gestaltning.

Samtalsledare: Jenny Högström, översättare, kritiker och poet

Foto på Jenny Högström: Tom Fidler

Foto Anna Nygren: Fredrik Pihl

View Event →
Oct
15
4:15 PM16:15

Genom spegeln tittar du på min mun

Mahbouba Ibrahimi har publicerat tre diktsamlingar i Iran och Afghanistan. Den sista diktsamlingen publicerades i Afghanistan förra sommar, en månad innan landets kollaps vilket innebar att hennes läsare inte nåddes av boken.

Här läser hon för oss ur denna tredje diktsamling, som på svenska heter “Genom spegeln tittar du på min mun”.

View Event →
Oct
15
3:30 PM15:30

Att inte tillåtas skriva – om att vara författare och kvinna från Afghanistan

När talibanerna tog kontroll över makten i Afghanistan 2021 förändrades förutsättningarna radikalt för Afghanska författare, inte minst de kvinnliga. Med avstamp i dagböcker skrivna av kvinnor under talibanernas intåg i Kabul, samt projektet Untold – Write Afghanistan, samtalar poeten Mahbouba Ibrahimi och författaren Masoma Kawsary med PEN/Opps chefredaktör Kholod Saghir om hur det är att vara författare i ett land där den mesta litteraturen är förbjuden. Samtalet hålls på engelska och tolkas av Asad Buda

Om de medverkande

Masoma Kawsary är född 24 maj 1974 i Afghanistan. Hon har en examen som ingenjör från Afghanistans universitet, och gjorde sin bekantskap med ordet immigrant som fyraåring i samband med Rysslands aggressioner. Andra gången på grunden av inbördeskriget och den fjärde på grund av Talibanerna, som gjorde henne till immigrant.

Mahbouba Ibrahimi är född i södra Afghanistan i Kandahar och uppväxt i Iran och har skrivit poesi sedan tonåren. Hennes senaste diktsamling ” Genom spegeln tittar du på min mun" publicerades i Afghanistan förra sommar, en månad innan kollapsat i landet, vilket gjort att den inte kunnat nå hennes läsare. Hon är utbildad som dokumentärfilmsregissör och har regisserat några dokumentärfilmer i Afghanistan. Hon är bosatt i Sverige sedan 2011 och arbetar som SFI lärare och modersmålslärare.

Kholod Saghir är chefredaktör Svenska PEN, poet, översättare, konstnärlig ledare för Uppsala internationella litteraturfestival och projektledare för poesiutbytesprojektet Shaerat.

Foto på Kholod Saghir av Ghayath Almadhoun

Mahbouba Ibrahimi

Masoma Kawsary

View Event →
Oct
15
3:00 PM15:00

Dagbok från kulturens frontlinje

När Talibanerna tog kontroll över Kabul skrev en gruppkvinnor i åldern 22 till 60 en onlinedagbok. Inläggen är en reaktion i realtid på Kabuls kollaps, och har publicerats oredigerade. Ett utdrag av dem finns publicerad av svenska PEN/Opp. På deras hemsida går det också att läsa mer om texternas tillkomsthistoria. Under den här programpunkten tar vi del av dagböckerna i form av en uppläsning från scen. Därefter följer ett samtal om att vara verksam som författare med ursprung i ett land där alla kulturella uttryck inskränks.

Dagböckerna läses från scen av Adriana Aires Rastén, författare och student på Litterär Gestaltnings masterprogram, och Linda Östergaard, översättare.

View Event →
Oct
15
2:00 PM14:00

Former av förtryck - Moskvakonceptualismen

Lev Rubinstein, Moskvakonceptualismens grundare. Foto Natalia Senatorova

Sovjetunionens censur och förtryck skapade alldeles särskilda förutsättningar för litteraturen. Men hur såg egentligen samspelt mellan förtryck och litteratur ut? Skapade sovjetsystemet nya former av uttryck? Mattias Hagberg samtalat med översättaren och rysslanskännaren Johan Öberg.

View Event →