mitt pressfoto.jpg

Malin Biller 

 

Malin Biller, född 1979, arbetar som serietecknare, författare och illustratör. Hon har gett ut ett tiotal serieböcker. I sitt berättande rör hon sig mellan mörker och ljus, humor och allvar. Hennes självbiografiska serieroman Om någon vrålar i skogen fick priset Urhunden för Bästa svenska serieroman 2010. På senare år har hon arbetat med att tolka Gustaf Fröding och Birger Sjöberg i serieform.

892c2c3d8a4b8ab14afdc71ccfc76e4e.jpg

Henrik Bromander

 

 

Henrik Bromander, författare, serietecknare och dramatiker född 1982, verksam i Malmö. Debuterade 2005 med serieboken Hur vi ser på varandra. Har sedan dess släppt ytterligare fyra serieböcker, bland annat den uppmärksammade Smålands mörker, som handlar om en homosexuell fascist från Nässjö. Debuterade skönlitterärt 2009 med novellsamlingen Det händer här. Har sedan dess gett ut ytterligare två novellsamlingar samt en romantrilogi om maskulinitet, Riv alla tempel, som handlar om bodybuilding och urspårade kroppsideal, Vän av ordning, som handlar om näthat och Bara en kram som handlar om en ung kulturman. Är även verksam som dramatiker, med pjäser som Smålands mörker och Våld & pedagogik bakom sig. Foto:  Ludwig Trollare

Helena Dahlgren 01 - Foto Marcus Stenberg.jpg

Helena Dahlgren

 

Helena Dahlgren, född 1980, är litteraturvetare, bokbloggare och författare till skräckguiden 100 hemskaste och romanen Orkidépojken. Än så länge har hon inte lyckats skriva en bok utan att komma in på Maria Gripe. Som nioåring sträckläste hon med sin klassföreståndares goda minne Skuggornas barn inne i ett torkskåp under lunchrasten. Hon har två döttrar – tvillingar – som är döpta efter favoritromanen Agnes Cecilia: en sällsam historia respektive Bertas mamma i Skuggserien. Helena letar alltid efter Gripevibbar i nya potentiella bokförälskelser. Foto: Marcus Stenberg

engberg_martin_8.jpg

Martin Engberg

 

Martin Engberg är född 1974 och bor i Göteborg. Han har gått författarutbildningen Litterär gestaltning och varit redaktör för Ord&Bild. Idag är han tillsammans med Mattias Hagberg den drivande kraften bakom litteraturföreningen Skrift, och GBG Romanfestival. Hans senaste bok var En enastående karriär.

Elam.jpg

Ingrid Elam

 

Ingrid Elam, född 1951, är professor i litterär gestaltning och dekan för Konstnärliga fakulteten vid Göteborgs universitet. Hon har varit kulturchef på tidningarna iDag, Göteborgs-Posten och Dagens Nyheter och är verksam som kritiker i olika media. Hennes senaste bok är Jag. En fiktion, en essä om jaget i litteraturen. I år är hon ordförande i Augustjuryn för skönlitteratur, och är – enligt egen utsago – en lysten romanläsare. Foto: Johan Wingborg

Mattias4©CarinaGran.jpg

Mattias Hagberg

 

Mattias Hagberg, född 1975, är kulturjournalist och författare. Syndavittnet är hans tredje roman. Tillsammans med Martin Engberg är han den drivande kraften bakom GBG Romanfestival.

Anna_dotter.jpg

Anna Jörgensdotter


Anna Jörgensdotter är född 1973 i Sandviken, men numera bosatt i Gävle. Hon debuterade 2002 med den uppmärksammade romanen Pappa Pralin och har sedan dess utgivit både prosa och poesi. Hon har erhållit en rad priser och utmärkelser, bland annat Ivar Lo-priset 2010 för romanen Bergets döttrar och Stig Sjödin-priser 2012 för Livfjädrar : Kvinnornas Sandviken, tillsammans med Helene Rådberg och Carolina Thorell. Anna Jörgensdotter är aktuell med romanen Solidärer, som utspelar sig under Spanska inbördeskriget.

Lo_Kauppi_(cropped).jpg

Lo Kauppi


Lo Kauppi är skådespelare, regissör och författare, född 1970. I början av nollnolltalet turnerade hon med den självbiografiska enmansföreställningen Bergsprängardottern som exploderade, som därefter även gavs ut i bokform. Våren 2010 regidebuterade hon med den kriminalvårdskritiska uppföljaren, Bergsprängardöttrar, som hon även skrivit manuset. Pjäsen växte fram ur samtal med interner och vårdare på Hinsebergs och Ystads anstalter. Våren 2018 kommer hennes nya roman Två vita dvärgar.

strandberg_mats_34.jpg

Mats Strandberg

 

Mats Strandberg är född 1976 och växte upp i Fagersta i Bergslagen. Han har älskat skräckgenren sedan han upptäckte Stephen King som barn. Sin senaste skräckroman Hemmet kallar han för "en Exorcisten med ombytta roller. Och utan katolska präster." Strandberg fick sitt stora genombrott med världssuccén Engelsforstrilogin som han skrev tillsammans med Sara Bergmark Elfgren. Den första delen nominerades till Augustpriset och hyllades av en enig kritikerkår. 2015 kom hans första skräckroman, Färjan, som också den hyllats av kritiker och läsare, och som har sålts till ett flertal länder. Mats Strandberg arbetar just nu med filmversioner av såväl Hemmet som Färjan

2016-03-03-urban-1960.jpg

Martin Hellström

 

Martin Hellström är litteraturvetare vid Linnéuniversitetet och bosatt i Vadstena. Han träffar återkommande sju barn som läser Maria Gripe för att samtal med dem om hennes verk. Så småningom ska detta resultera i en bok. Hellström har tidigare skrivit om Astrid Lindgrens teaterpjäser (Pippi på scen) och arbetar ideellt med flera barnteatergrupper i Vadstena. Han har alltid varit intresserad av teater och den första dramatisering han gjorde var just av Maria Gripes Nattpappan, någon gång på mellanstadiet. 

Christin_Ljungqvist_1.jpg

Christin Ljungqvist

 

Christin Ljungqvist är född 1983 och bor i Göteborg med man och barn. Hon debuterade 2012 med den genreöverskridande romanen Kaninhjärta och har sedan dess även utkommit med Fågelbarn och Rävsång. Vid sidan av sitt skrivande har Christin Ljungqvist arbetat i bokhandel och som skrivkurslärare på Folkuniversitetet, samt bloggat för Books and Dreams och LitteraturMagazinet. Hon har mottagit flera stipendier, bland annat Göteborgs Stads arbetsstipendium för författare 2015. 2017 utkom hon med ungdomsdystopin Vita Tigern.

naderehvandi_khashayar_4.jpg

Khashayar Naderehvandi

 

Khashayar Naderehvandi, född 1981, debuterade 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes som följdes upp av romanen Vilar i era outtröttliga händer. Han är verksam som kritiker på Kulturnytt i P1 och doktorand i konstnärlig gestaltning vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. Khashayar Naderehvandi tilldelades Sveriges Radios Novellpris 2014 för novellen "Förhöret". Hans senast utkomna bok är Allting glittrar och ingenting tar slut.

unnamed-2.jpg

Ulf Karl Olov Nilsson

 

Ulf Karl Olov Nilsson, ibland kallad UKON, är författare, kritiker och psykoanalytiker verksam i Göteborg. Har publicerat femton diktsamlingar, essäsamlingen Glömskans bibliotek och en synnerligen experimentell historisk roman om Henrik VIII, Jag befinner mig i ett överflöd av kärlek som utforskar romankonstens möjlig- och omöjligheter.

unnamed-2.jpg

Jesper Olsson

 

Jesper Olsson, född 1966, är biträdande professor i språk och kultur vid Linköpings universitet, där han leder forskargruppen Litteratur, mediehistoria och informationskulturer (LMI) och är programchef för forskningsprogrammet The Seed Box: A Mistra-Formas Environmental Humanities Collaboratory. Hans senaste bok är Tidsmaskin, rymdskepp. Öyvind Fahlströms Ade-Ledic-Nander. Olsson är också litteraturkritiker i Svenska Dagbladet och en av grundarna av tidskriften OEI.

julia.jpg

Julia Pennlert

 

Julia Pennlert, född 1985, och är doktorand i litteraturvetenskap. I sin forskning har hon framför allt intresserat sig för litteraturens och litteraturförmedlingens villkor i det nya mediesamhället. Hon har skrivit om digitalt berättande, medieanvändning och digital läsning – framför allt om poesi på nätet. 

ramqvist_karolina_4.jpg

Karolina Ramqvist

 

Karolina Ramqvist är född 1976 i Stockholm. Hon debuterade 1997 och har sedan dess givit ut flera romaner, skrivit noveller, essäer och kritik samt varit chefredaktör för tidskriften Arena och medarbetare i DN. Hon är dessutom verksam som manusförfattare. Alltings början blev en stor läsar- och kritikerframgång. Hennes senaste bok var Den vita staden, som är en fristående fortsättning på Flickvännen. Karolina Ramqvist har fått flera priser och tilldelades 2015 års Per Olov Enquists Pris.

sandberg_kristina_7.jpg

Kristina Sandberg

 

Kristina Sandberg är född 1971 och uppvuxen i Sundsvall. Hon debuterade 1997 och har skrivit en rad romaner. Trilogin om hemmafrun Maj från Örnsköldsvik blev hennes stora litterära genombrott och den avslutande delen Liv till varje pris fick Augustpriset 2014.

jessica.jpg

Jessica Schiefauer

 

Jessica Schiefauer har tre romaner bakom sig, varav de mest kända är Pojkarna, som nominerades till Nordiska rådets litteraturpris, och belönades med Augustpriset, samt Stora Ljudbokspriset. Boken dramatiserades av Riksteatern 2013 och Teater Tamauer 2017, filmatiserades av Götafilm 2016. Hennes senaste bok är När hundarna kommer, även den belönad med Augustpriset, samt Spårhunden-priset och Stora Ljudbokspriset. Hon skriver även noveller och dramatik och är verksam som föreläsare, översättare och moderator.

ALEXANDER SKANTZE-20-1.jpg

Alexander Skantze

 

Alexander Skantze är född 1972 och uppväxt i Karlskrona. Sedan debuten med Grattis Gud 1993 har han ägnat sig åt berättande i olika former. Han har skrivit romaner och litteraturkritik, och när han inte skrivit så har han arbetat som journalist, filmdramaturg samt lärare i manus och konstnärlig självreflektion vid Stockholms Dramatiska Högskola.